اجزای تشکیل دهندهی گیتار آکوستیک
یکی از سازهای موسیقی که توجه افراد زیادی را به خود جلب کرده است گیتار آکوستیک میباشد. این ساز به دلیل اینکه صدایی که از سیمهای این گیتار خارج میشود، صدایی خاص و دلنشین است به محبوبیت این گیتار کمک کرده است که دلیل این صدای دلنشین بدنه چوبی و توخالی آن است. در این مقاله به اجزای تشکیل دهندهی گیتار آکوستیک پرداختهایم تا قبل از خرید این ساز با اجزای آن آشنایی داشته باشید و خرید آگاهانهای داشته باشید.
اندازه و شکل
گیتار آکوستیک در شکل ها و اندازه های مختلف وجود دارند. نوع بدنهی این نوع گیتار نشان دهندهی صدا و تن گیتار میباشد. در واقع نوع بدنه واندازهی آن بر روی صدا و تن گیتار تاثیر گذار است. پیش تقویت کننده الکتریکی و پیکاپ: برخی از گیتارهای آکوستیک دارای پیش تقویت کننده الکتریکی و پیکاپ هستند که مناسب نواختن در سالن های بزرگ است تا صدای گیتار کل فضای سالن را در بر بگیرد.
دسته گیتار و فرت
به قسمتهای میان میلههای فلزی فرت میگویند که بر روی صفحهی فرت قرار گرفته است و تمامی صفحهی فرت را به قسمت های مساوی نیم پرده تقسیم میکند. اغلب دستههای گیتار آکوستیک تشکیل شده از 12 تا 14 فرت میباشد که این تعداد جهت فرتهایی است که فقط بر روی دسته گیتار قرار گرفته است و نه کل فرت ها.
علائم فرت
بر روی صفحه فرت نقاط خاصی وجود دارد که برخی از فرتهای خاص دسته ی گیتار را تعیین کرده است و به نوازنده این امکان را می دهد که در قسمتهای صحیح انگشت های خود را قرار دهد.
کلید های کوک گیتار
توجه به کلیدهای کوک گیتار بسیار مهم است به دلیل اینکه تنظیم ساز و در گام درست نگه داشتن آن با این کلید ها صورت میگیرد. هنگار خرید گیتار باید به جنس آن دقت کرد که فرسوده نشود و نهایتا مجبور به تعویض آن ها نشوید.
سیم های گیتار
از طریق به حرکت در آوردن سیم های گیتار و البته هوای داخل بدنه می توان صدا تولید کرد.سیمهای گیتار در دو نوع فولادی و نایلونی وجود دارند که سیمهای از جنس فولاد از بهترین سیم های این نوع گیتار محسوب میشود.
میله تراس
در گذشته جهت گود و خم نشدن دستهی گیتار آن را با میله هایی فولادی و چوبی طوری محکم میساختند که در برابر کشش سیم ها مقاومت داشته باشند. با قرار گرفتن میله تراس در دسته گیتار، فشاری که سیم ها به دسته وارد میکنند از بین رفته و در نتیجه دسته گیتار خم نمی شود همچنین این میله امکان تنظیم کردن نیز دارد، لازم به ذکر است که بعضی از گیتارهای آکوستیک قدیمی فاقد این میله هستند و هنگام خرید باید به این نکته توجه داشت.
خرک و صفحهی انگشت گذاری
خرک قسمتی از گیتار است که سیم های گیتار را بر روی بدنه ثابت نگه میدارد و باعث میشود ارتعاشی که از سیم ها به وجود میآید دورن بدنه گیتار تقویت و صدای گیتار شنیده شود. صفحه انگشت گذاری قسمتی از چوب لمینیت شده دسته گیتار میباشد و با فشار دادن سیمهای گیتار بر روی این صفحه، نتها به وجود میآیند.
اینتونیشن
به کوک بودن فرت ها در طول دسته گیتار اینتونیشن گفته میشود. فاصله ی میان فرت ها باید رعایت شود چون که اگر میان آن ها فاصلهای نباشد، صدای گیتار تنظیم و کوک نمی شود و در نهایت صدای مطلوبی از ساز خارج نمی شود.
پاشنه
پاشنه قسمتی است که دسته گیتار را به بدنه آن وصل میکند. هنگام خرید باید توجه داشت که پاشنه هیچ گونه ضرب دیدگی و ترک خوردگی نداشته باشد.
تیغه سردسته ( شیطانک )
تیغه سردسته ارتعاش سیم ها را به دسته گیتار منتقل میکند که در قسمت روی سردسته قرار دارد. اغلب جنس تیغه ها از پلاستیک سخت، استخوان و در برخی موارد از برنج است. اگر تیغه ی ساز خراب شود کوک کردن ساز دچار مشکل میشود.
تخته صدا
تخته صدا در صفحه ی جلویی گیتار است که مانند یک بلندگو عمل می کند و وظیفه ی آن این است که ارتعاشات سیم ها را به هوا منتقل کند.
حفره صدا
این حفره بر روی تخته صدا قرار گرفته است که موجب تشدید هوای درون بدنه ی گیتار میشود و این صدا به راحتی بیرون آمده و صدای گیتار دلنشین میشود.
سیستم مهار بندی
منظور از سیستم مهاربندی همان نحوه چیدمان میله های چوبی زیر تخته صدای گیتار است و بر روی استحکام تخته صدا و صدای نهایی آن تاثیر گذار است.
روزت
روزت به حلقههای تزئینی دور حفره صدا گفته می شود. هرچند که روزت تزئینی به نظر میرسد اما از آن برای تقویت چوب اطراف حفره صدا همچنین پیشگیری از ترک خوردن آن می شود.
مدت زمان آموزش گیتار آکوستیک
مدت زمان آموزش گیتار آکوستیک علاوه بر استعداد، موارد دیگری هم در آن دخیل هستند. فردی با داشتن تمرین مستمر و داشتن پشتکار پیشرفت بهتری در مقایسه با فردی دارد که تنها استعداد دارد. آموختن گیتار نیاز به حرکات جدید انگشت ها و دست دارد و هم چنین عضلات دست باید به خوبی تقویت شوند.